Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Свят
Популярно

Франция обяви закон, позволяващ асистираната смърт у дома

Някои във Франция досега са заминавали в чужбина, за да сложат край на живота си

Еманюел Макрон обяви ново забележително законодателство за легализиране на “помощта при умиране” във Франция, което ще позволи на възрастните, изправени пред заболяване в края на живота, да приемат смъртоносни лекарства.

Този ход следва миналогодишния доклад, в който се посочва, че повечето френски граждани подкрепят легализирането на възможностите за край на живота.

В интервю, публикувано от френските вестници La Croix и Liberation, Макрон заяви, че новият законопроект ще бъде ограничен до възрастни, страдащи от нелечимо заболяване, които се очаква да умрат в “краткосрочен или средносрочен план” и които страдат от “неподатлива” физическа или психологическа болка.

Макрон заяви, че законът ще предложи “възможен път, в определена ситуация, с точни критерии, където медицинското решение играе своята роля”.

Той даде пример с хората с терминален рак, някои от които досега са заминавали в чужбина, за да сложат край на живота си.

Пациентите, които искат да влязат в процеса, ще трябва да препотвърдят избора си след 48 часа и след това трябва да получат отговор от медицински екип в рамките на максимум две седмици, каза Макрон. След това лекарят ще издаде рецепта, валидна за три месеца, за смъртоносното лекарство.

Хората ще могат да приемат лекарството у дома, в старчески дом или в здравно заведение, каза Макрон.

Ако физическото им състояние не им позволява да го направят сами, ще им бъде позволено да получат помощ от някой по техен избор или от лекар или медицинска сестра.

Макрон заяви, че новият законопроект ще се отнася до “помощ при умиране … защото е просто и хуманно”, а не термини като евтаназия или медицински асистирано самоубийство.

Медицински асистираното самоубийство включва пациенти, които приемат по собствена воля смъртоносна напитка или лекарство, което е предписано от лекар на тези, които отговарят на определени критерии. Евтаназията включва лекари или други здравни специалисти, които дават на пациентите, които отговарят на определени критерии, смъртоносна инжекция по тяхно собствено желание.

Макрон не определи дата за прилагане на законодателството, като заяви, че първо ще трябва да следва едномесечен законодателен процес, който ще започне през май.

Някои френски пациенти пътуват до други европейски страни, за да търсят допълнителни възможности. Асистираното самоубийство е разрешено в съседна Швейцария, както и в Португалия. Понастоящем евтаназията е законна в Холандия, Белгия, Люксембург и Испания при определени условия.

Източник: THE INDEPENDENT

Подобни публикации

Back to top button