Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаТОП новини
Популярно

В кои градове и секции в страната има проблеми с машините

В цялата Старозагорска област има три машини, които не са сработили още от Деня за размисъл

На някои места изборният процес продължава изцяло с хартиени бюлетини

Проблеми с машините за гласуване има в избирателни секции в различни градове в страната, включително в София.

В 24-та РИК в столицата не работят машини в седем секции, което е установено още вчера. Гласуването там ще продължи с хартиена бюлетина. Нови машини няма да бъдат доставяни, казаха от РИК, цитирани от БТА.

Изборният ден е започнал нормално, всички членове на секционните избирателни комисии (СИК) са се явили навреме.

В 23-та РИК изборният ден също е започнал без проблеми. Единствено една секция в район „Витоша“ е отворила малко по-късно, защото се е развалила бравата на помещението и от СИК не са могли да отворят вратата, обясни Полина Витанова, секретар на 23-та РИК. Тя информира още, че има няколко машини, които зацапват или не излиза за кого е гласувано на разписката. „В момента чакаме техника, за да видим дали ще може да се отстрани проблемът“, посочи Витанова.

В 25-та РИК изборният ден е започнал в спокойна обстановка. Оттам информираха за проблеми с няколко машини, под въпрос е дали гласуването с тях ще бъде продължено или ще се премине към хартиени бюлетини.

В над 1600 секции ще се гласува в София на предсрочните парламентарни избори на 2 април, съобщиха от районните избирателни комисии (РИК).

Девет машини за гласуване в Хасково не работят

На територията на 29 -и многомандатен избирателен район – Хасково девет е вече броят на неработещите машини. Това съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Добромир Якимов. Най-голям е проблемът в община Ивайловград, където седем от устройствата за гласуване не са сработили, уточни той.

Извън строя е и машина в село Долно Ботево, община Стамболово, както и в Хасково.

Проблем с четири от машините – три в Ивайловград и в село Долно Ботево имаше още вчера при пробния пуск. Техниците не са успели да отстранят повредите.

„Сезирали сме ЦИК за наличие на форсмажорни обстоятелства и след тяхно и наше решение изборният процес продължава изцяло с хартиени бюлетини“, посочи Якимов.

В Казанлък имаше проблем с една от машините за гласуване, който вече е отстранен.

В цялата Старозагорска област има три машини, които не са сработили още от Деня за размисъл. Това са машините в изборните секции с номера 20, 70 и 104 в град Стара Загора. Според указания на ЦИК в тези секции се преминава на гласуване с хартиени бюлетини.

В областта са 493 секциите за днешните избори. В 326 има машинно гласуване, но след несработването на устройствата, вече в 323 секции избирателите от Стара Загора могат да упражнят правото си на глас с машина, предава Нова телевизия.

В Деня за размисъл е имало два сигнала към Регионалната избирателна комисия за поставени агитационни материали в близост до избирателните секции.

В Старозагорска област към момента няма сигнали за поставени взривни устройства в училища.

Проблем с машина е имало и в секция номер 2 във Видин.

Още в събота тя е дала индикация, а проблемът е в четеца на картата. Затова в тази секция са преминали на изцяло хартиено гласуване.

С около 10 минути се е забавил стартът на изборния ден там. Близо 83 000 имат право на глас. А секциите в областта са 235.

Любопитен факт е, че най-възрастният гласоподавател в област Видин е на 103 години. А най-младият днес навършва 18 години.

Три секции в Шуменска област преминават на хартия. Заради проблем с машините, избирателите в селата Единаковци, Каменяк и Развигорово на територията на община Хитрино ще преминат към гласуване само с хартиени бюлетини. Това съобщиха от РИК- Шумен, цитирани от БНР. В селата Правенци и Иглика техническите причини са отстранени и там продължават да гласуват и машинно.

Изборният ден в област Русе започна нормално, като до 8.00 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, които са общо 336, съобщиха от областната администрация в крайдунавския град. Към момента има проблеми в пет от секциите в региона, където са разположени машини за гласуване. Три от тях са на територията на община Борово и по една в Полско Косово и Иваново. Навсякъде са изпратени техници. Ако проблемът не бъде решен, то там ще се гласува само с хартия.

Общо 336 са секциите в Русенско, в 290 може да се гласува чрез машина или с хартиени бюлетини. По предварителни данни от ГРАО избирателите в региона са 202 236, като най-много те са в община Русе 144 440.

Информация за проблеми с машините за гласуване постъпват от секционни комисии в различни общини в област Смолян, според председателя на РИК – Смолян Росица Чакърова, предава БТА.

В секция №2 в Чепеларе е преустановено гласуването с машина и вотът е продължил само с хартиени бюлетини, след решение на РИК.  Изборният ден в Смолянски район е открит във всички 271 секции.

„Сигналите за проблемите с машини засега са от 5 секции, като се отнасят за случаи на неразпечатване на бюлетина или в разпечатаната не е отразен вотът, а има произволни букви“, уточнява Чакърова.  При други оплаквания се касае за отпечатване на нагъната или разкъсана бюлетина.

В началото на изборния ден в отделни секции не са се явили членове на комисии, но вече се издават решения на РИК за назначаване на нови представители на тяхно място.

Гласоподавателите в област Смолян са 97 208, според предварителните избирателни списъци. Вотът е организиран в 260 постоянни секции, 6 подвижни и 5 в лечебни заведения.  Предвидени за гласуване с машини са 133 секции, но по-късно днес ще стане ясно в колко от тях ще продължи дигиталният вот.

Изборният ден в една от секциите в Бургас не можа да започне навреме заради проблем с машина. Устройството не отчиташе една от флашките.

В Бургас право на глас имат близо 363 000 души, секциите са 744, като 594 са с право на машинно гласуване.

Източник: Трибюн

Подобни публикации

Back to top button