Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини

Кинофестивалът „Златна липа“ ще завладее Стара Загора

Екипът на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ е на финала с подготовката за провеждане на 10-ото му издание.

Това каза неговият създател и изпълнителен директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Фестивалът тази година ще се състои от 27 до 31 май, съобщи Общината.

Уточняват се последните детайли около филмовата програма, която ще съдържа 48 нови филма от европейски автори с една изненада – кратък анимационен филм ще бъде създаден по време на петте фестивални дни от деца и излъчен на заключителната церемония.

Входът за всички прожекции отново ще бъде напълно безплатен, благодарение на изключителното партньорство и подкрепа на Общината в лицето на кмета Живко Тодоров и неговия зам.-кмет по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

Десетото издание на „Златната липа“ ще предложи на своята публика много интересни и качествени филми от Европа, 13 от които ще представят ленти, създадени от български творци.

Филмите ще се прожектират за втори път на три места – в голямата зала на Държавна опера „Стара Загора“, залата на Културен център „Стара Загора“ и залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Конкурсната програма на фестивала по традиция се очаква да бъде с 9 филма. Международното жури, което ще оценява филмите, отново ще бъде от петима членове, като тази година негов председател ще бъде известната българска документалистка Адела Пеева.

Тя ще бъде втората жена председател на жури на „Златната липа“ след проф. Вера Найденова, която изпълни отговорната задача по време на първото издание на фестивала през 2013 година.

„Много съм доволна, че Адела Пеева ще бъде председател на журито, защото тя е от най-утвърдените и впечатляващи режисьори на документални филми в България”, каза Магдалена Ралчева.

Подобни публикации

Back to top button