Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Неизбежно се върви към фермерски бунтове и в България

В стачна готовност са и производители на плодове и зеленчуци

Броени часове, след като членовете на Българската аграрна камара (БАК) насрочиха стачни действия за 6 февруари, в случай че до неделя правителството не се срещне с тях и не приеме исканията им за спешни мерки в защита на сектора, в официално обръщение до медиите един от членовете на БАК – Браншовата камара „Плодове и Зеленчуци“ също съобщиха, че са в стачна готовност.

За разлика от останалите организации обаче, които не обвиняват властта в политическа немощ, от браншовата камара декларират, че „категорично отказват да приемат провеждането на неадекватни действия наречени „политики“ от така наречената сглобка, управляваща държавата“. Ние ще припомним обаче, че политиците в цяла Европа не могат да се справят с пробелмите в селското стопанство и всичко това произтече от подкрепата за Украйна и крайно необмислените екологични норми, сриващи доходи на бранша.

Решението за стачна готовност от страна на БАК 

В писмото си, разпратено днес до медиите, от камарата за плодове и зеленчуци припомнят, че „въпреки нашите усилия и конструктивни предложения, всекидневно се сблъскваме с недомислени действия от страна на администрацията на МЗХ и нежелание за разрешаване на елементарни проблеми. По време на протестите през септември 2023 г. беше подписан меморандум, като по настояване на Браншова Камара „Плодове и Зеленчуци“ беше включена последна 7-ма точка – провеждане на незабавни действия и политики за възраждане на уязвимите сектори. За наше огромно съжаление тази инициатива и реални действия, които трябва да бъдат проведени, попадат под тежестта на административния хаос, което разводнява продуктивността и до момента няма никакви реални резултати“.

Като част от агрохранителната верига нашето искане е да произвеждаме качествена българска храна, да работим в нормални конкуренти и пазарни условия за държава членка на ЕС, а не под натиска на неадекватни политически решения, нарушавайки пазарни и морални принципи“, се посочва още в писмото.

Браншовиците се разделят в исканията си – втори протести на 5 февруари

От Браншовата камара „Плодове и Зеленчуци“ още веднъж съобщават, че обявяват пълна стачна готовност до приемането на колективно консенсусно решение за активни протестни действия.

Ще припомним, че вчера министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи, че на 4 януари от 15 часа ще има среща между членовете на БАК и тримата представители на кабинета – премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и самия агроминистър.

Ще припомним, че при последната работна среща, проведена на 27 януари, беше стигнато до извода, че държавната трябва да осигури около 500 млн. лв. за покриване на загубите от блокирания пазар. Тази сума обаче не беше заложенена в бюджета за 2024 г., затова ще се наложи актуализация, а тя минава през парламента. Всичко това означава, че държава не би могла веднага да подкрепи бранша, въпреки техните искания.

Именно затова и българските земеделци ще стачкуват, подтикнати и от масовия гняв на колегите им в цяла Европа.

Източник: Синор.бг

Подобни публикации

Back to top button