Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Космическо цилиндрично тяло, тежащо около половин тон: Има го само в Стара Загора

Внучките на проф. Гогошев правят технологичния модел на успешно работилия в Космоса преди повече от 40 години по програмата „Интеркосмос България - 1300“ български спътник

Технологичният модел на успешно работилия в Космоса преди повече от 40 години по програмата „Интеркосмос България – 1300“ български спътник ще бъде изложен в старозагорския парк „Артилерийски“, където основите на монумента вече са излети. Над 100 000 лева струва проектът.

Граждански клуб „Липа“ е инициатор, със средства се включват и други местни фирми. В проекта за създаване на монумента, включващ технологичния модел на спътника, участват архитектките Пламена и Цветелина Гогошеви – внучки на покойния проф. Митко Гогошев, ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора. Тя има основна роля за „Интеркосмос България – 1300“ и участва с оптичния комплекс на програмата.

Макет

„В грамадно цилиндрично тяло, тежащо около половин тон, в края на 70-те – началото на 80-те години на миналия век са монтирани 12 български научни уреда, 3 от които направени в Базовата обсерватория в Стара Загора“, обясни съпругата на проф. Гогошев Цветана Гогошева, която е била в част от екипа му.

Реставрирахме цялостно спътника. Стана идеален!

Фотоволтаични батерии ще бъдат свързани с акумулатори. Ще ползваме захранване от слънцето за осветлението в самия павилион.

Ще има информационни табла, екрани, любопитни атракции. Надявам се да приключим до Деня на космонавтиката 12 април и тогава да го открием“, разказа Славин Янакиев, член на Граждански клуб „Липа“ и мениджър на голяма машиностроителна фирма в града.

Мисия

Преди 40 години в почти полярна орбита е изведен спътник „Интеркосмос-България-1300“ от типа „Метеор“. Три от уредите му са проектирани изцяло от старозагорски екип.

Спътникът е в Космоса и до ден днешен. Основната научна задача на този експеримент е изследването на процесите на пренасянето на енергия от Слънцето към Земята, които съществено влияят на живота на Земята.

Тази история трябва да се запази, трябва да се покаже на днешното и идното поколение. В Стара Загора е запазен технологичният макет на спътника. Идеята е този спътник да бъде изложен в градска природна среда“, сподели по-малката внучка на проф. Митко Гогошев – Пламена, цитирана от „Телеграф“.

По думите на сестра й Цветелина до неотдавна паметниците на културата са „били разглеждани единствено като извадени от контекста произведения на изкуството“.

„Било е трудно да се оцени връзката между изкуството, природата и човека. В днешно време те са свързани. Природата е изкуство! Изкуството е човекът!

С тази съвременна инсталация се стараем да покажем качества, които действат като продължение на творбата, изложена в нея, като продължение на мястото, на което се намира, като продължение на променящия се ритъм на живот.

С този проект ние предлагаме идеята за изкуството като преживяване. Търсим нови връзки между природата, изкуството и човека“, казва голямата сестра Цветелина Гогошева.

Цветове

„Използваме прозрачни поликарбонатни плоскости, за да се получи ограждащ обем. Благодарение на качествата на материала дневната светлина ще бъде контролирана и от определени ъгли и при определена светлина, тези плоскости ще уловят енергията в движенията на природата.

При четири от връзките на плоскостите ще има нови индивидуални плоскости, играещи ролята на информационни табла. Буквите ще бъдат изписани с диоди, които ще се захранват и светят само и единствено при намесата на човека в цялата инсталация, защото, както казахме, вече проектът има за цел да превърне изкуството в преживяване“, разкрива Пламена Гогошева.

Източник: БЛИЦ

Подобни публикации

Back to top button