Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

На първо четене: Общинският съвет в Стара Загора одобри промени в местните данъци

По време на днешното извънредно заседание на Общинския съвет в Стара Загора с 29 гласа „за“, 16 „против“ и два „въздържал се“ се на първо четене бяха одобрени изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Общината.

Промените предвиждат данъкът върху недвижимите имоти да се актуализира от 1,45 на 1,7 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимите имоти. Заложено е увеличение в размера на данъка при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин.

„Предложението е ставката при дарение между братя и сестри и техните деца от 0,4 на сто да се увеличи на 0,7 на сто; ставката при дарение между лица извън посочените да се увеличи от четири на сто на пет на сто и ставката при възмездно придобиване от 2,5 на сто да се увеличи на три на сто“, е записано в предложението на местната администрация.

„Минималната работна заплата през 2012 година е била 270 лева, когато за последно са вдигани данъци в Стара Загора. Това е над три пъти по-малко от минималната работна заплата, която от 2024 година става 933 лева в тази инфлация, която тръгна от войната в Украйна, и повишаване на цените на горивата и на строителните материали, но това не е увеличение на данъците, защото ние не можем да компенсираме разходите“, обясни по време на заседанието кметът Живко Тодоров.

На второ четене промените ще бъдат гледани по време на редовната декемврийска сесия, която е планирана за 21 декември. Подкрепа получи и втората точка за допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на кметове на кметства при община Стара Загора.

Източник: DARIK 

Подобни публикации

Back to top button