Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Нова транспортна схема

Общинският съвет подкрепи новата транспортна схема на Стара Загора и въвеждането на Бизнес карта

Общинските съветници в Стара Загора подкрепиха предложението на администрацията за нова транспортна схема на автобусните и тролейбусни линии. В рамките на редовното юлско заседание местният парламент утвърди след дебати въвеждането на „Бизнес карта за административно обслужване“.

Бизнес картата ще даде право на инвеститорите и предприемачите, стартиращи инвестиционни проекти да получат при поискване експертно съдействие и обслужване, което включва и по-кратки срокове при издаването на документи. Улеснението ще важи за инвеститори от Клас “Б”, което предизвика коментар от страна на председателя на местния парламент Мария Динева. Тя подчерта, че гръбнакът на икономиката са малките и средни предприятия, които не могат да покрият изискванията за инвеститори от по-висок клас.

С пълно мнозинство беше подкрепено и предложението за нова транспортна схема. Кметът Живко Тодоров отбеляза, че през последните години градският транспорт е въвел редица промени, за да подобри качеството на предлаганата услуга. “Тези промени станаха възможни благодарение на европейското финансиране. Намалихме разходите с новите електробуси. Въпросът е какво правим след 5-10 години, когато няма да можем да кандидатстваме по проекти. Въпросът е как да имаме повече постъпления. Увеличението на услугата не е удачен вариант. Алтернативата е общинският бюджет да заделя пари за инвестиции или дотации в дружеството. В следващия общински съвет трябва да се проведе дебатът за данъчните приходи и техният размер”, заяви кметът на Стара Загора. Димитър Чорбаджиев от “Демократична България” призова възможно най-скоро да бъде изготвено и внесено за приемане от местния парламент предложението за разписанията, за да бъде завършен процесът по приемане на нова транспортна схема. От своя страна Мария Динева обърна внимание на искане, отправено от кметове на села, свързано с обезпечаване на обществения транспорт до общинския център.

След дебати и две четения наведнъж бяха приети и промени, свързани с Наредбата за обществения ред, засягащи използването на тротинетки. С текстовете се въвеждат ограничения на скоростта до 20км/ч. и местата за придвижване на такъв тип индивидуални електрически превозни средства на територията на общината.

Без дебати и с пълна подкрепа мина и предложението Община Стара Загора да кандидатства по процедура “Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини”, финансирана по програма “Околна среда”. Целта на тази стъпка е изготвянето на проект, с който да се кандидатства впоследствие за финансиране на разширението на Зоопарка. Максималната безвъзмездна финансова техническа помощ за проектно предложение е до 200 000.00 лева с ДДС, в което се включват всички преки и непреки разходи. След изпълнение на проекта Община Стара Загора в партньорство със Зоопарк Стара Загора ще кандидатства с инвестиционен проект към програма „Околна среда 2021-2027“, компонент „Биоразнообразие“, с който ще се състезава на конкурентен принцип за 52 460 384.00 лева за петте региона (Северен централен, Северозападен, Североизточен, Южен централен и Югоизточен регион). Зоопаркът в Стара Загора трябва да разработи план за бъдещото си развитие, както и планове за колекция, за размножаване и за консервационни дейности.

На първо и второ четене бяха подкрепени и промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, чрез които се цели стимулиране на разделното събиране и насърчаване на намаляване на крайния битов отпадък, който гражданите генерират. В изпълнение на тази задача се въвежда отстъпка от 30% за домакинствата, които съберат и предадат до 150кг. отпадъци.

Д-р Камелия Харачерова беше преизбрана за управител на “Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Стара Загора”. За управител на “Центъра за психично здраве” местният парламент определи Пенчо Гюрковски.

Общо 86 предложения разгледаха съветниците на днешното заседание, продължило близо 4 часа.

Източник: БНР, Радио Стара Загора

Подобни публикации

Back to top button