Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

Регионът на "Марица-изток" може да привлече до 20 - 30 млрд. евро инвестиции през следващите 10 години, смята екоминистърът Юлиян Попов

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес, предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова, химическа и др., коментира министърът на околната среда и водите Юлиян Попов  след представянето на България на COP28 в Дубай.

Тази година България за първи път участва със собствен павилион на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по измененията на климата (КОП), припомни Попов. На него се проведоха 22 събития и се включиха редица експерти, политици и неправителствени организации.

Старозагорски регион има огромен потенциал, който беше специално представен в Дубай. Той може да се разгърне  само с добър план, резултат от сътрудничество между местния бизнес, централната власт и международни институции и компании. Като последствие от такива действия регионът на Марица изток може за следващите  10 години да привлече до 20 – 30 млрд. евро инвестиции, коментира екоминистърът.

Водородната долина е една много ценна концепция и Старозагорски регион е територия с огромни площи, на които могат да бъдат инсталирани соларни, а също и вятърни централи, които да бъдат основа на производството на зелен водород и този водород да стане притегателен за индустрията, която иска да се декарбонизира.

Това е посоката, в която да се върви, но мащабът трябва да се увеличи значително. Сегашната водородна долина е по-скоро пилотен проект, който ще даде възможност за бъдещо израстване.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button