Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини

Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат матер“ на Джоакино Росини

Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат матер“ на Джоакино Росини, на сцената на Държавната опера в града. Концертът ще се състои на 12-и април, Велика сряда.

Популярното музикално произведение е римокатолически химн, създаден върху латинска поема за страданията на Христовата майка при кръста на Спасителя.

Концертът е акцент във Великденската програма на град Стара Загора.

Дядо Владика активно сътрудничи на Операта от назначението си в края на 2016-а година, и всяка изява с участието му като диригент, се превръща в истинско събитие и за професионалистите, и за любителите, сред които има много миряни.

Известно е, че митрополитът е завършил музикално образование в родния си Казанлък. След това е влязъл в общността на духовенството и е продължил да развива таланта си. Бил е дългогодишен диригент и ръководител на хора към Врачанската епархия, спечелил е множество отличия на фестивали както у нас, така и в Полша, Русия, Гърция, Чехия, Германия.

Първата му значима изява в Операта също е била през страстната седмица преди Великден, през 2017-а година.

На Велика сряда „Стабат матер“ ще бъде изпълнена от оркестъра и хора на Държавната опера на Стара Загора с участието на куп звезди.

Това са популярните солисти – сопраното Емилия Иванова и мецосопраното Петя Петрова, тенорът Ивайло Йовчев и басът Ивайло Джуров.

Под диригентството на митрополита те ще разкажат историята за страдание, горест и вяра, в която любовта и красотата винаги намират път към сърцата на хората.

Източник: в. “Труд“.

Подобни публикации

Back to top button