Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

В Южна България образованието е по-добро от Северна

  • Водещите университети са в 4 града – София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград
  • В университета в Перник учат само 94-ма студенти
  • Българският рейтинг обявен за най-добрия на световно ниво

Университетите, които са първи в отделните направления, са все в Южна България, ако изключим професионално направление “Военно дело”, обобщи Георги Стойчев, който ръководи консорциума, изготвящ рейтинга на висшите училища в България.

“Проблемът на Северна България по отношение на висшето образование е свързан не толкова с липсата на висши училища, колкото с дефицит на определени професионални направления. Ако искате да учите ветеринарна медицина например, металургия, горско стопанство, театрално и филмово изкуство, няма опция в Северна България. Задължително трябва да отидете в Южна.

Северна България доминира само във “Военно дело”. Всички висши училища, които предлагат обучение в това направление, са в Севера с изключение на Военна академия в София”, обясни Георги Стойчев.

Водещите по направления университети в Южна България пък са концентрирани само в 4 града – София, Пловдив, Стара Загора и Благоевград. Благоевград е заради Американския университет, Стара Загора заради Тракийския университет и неговата доминация в двете професионални направления, свързани с животновъдството и ветеринарната медицина.

От 2013 г. до 2023 г. делът на чуждестранните студенти се удвоява – от 4 на 8,29%.

“Проблемът е, че нарастването на дела на чуждестранните студенти се забавя”, коментира Стойчев. Моделът, чрез който се привличат тези студенти, се е изчерпал. Привличаме чужди студенти основно в специалности, свързани с медицината и здравеопазването. В медицината над 57% от студентите са чужденци. По този показател България е рекордьор в ЕС.

“Ако искаме да видим повече чуждестранни студенти, трябва да сменим модела. В ЕС най-много привличат чужденци направленията, свързани с икономика и мениджмънт. В България там има огромен потенциал, все още неизползван. Трябва да разнообразим и местата, откъдето привличаме студенти. В България 90% идват от други европейски държави. Средно за Европа над 50% от чуждестранните студенти идват от други райони на света – от Азия, Африка. При нас делът на студентите от тези региони е изключително нисък”, обясни още Георги Стойчев. Делът на студентите в частните висши училища намалява. Преди 10-ина години около 15% се обучаваха в частни университети, тази година са 11%.

Като цяло има наплив за медицина, която не се предлага от частни висши училища, и педагогика, което се предлага основно в държавни.

Две са висшите училища с под 100 студенти. 85 са студентите в театрален колеж “Любен Гройс” и 94 – в Европейския политехнически университет в Перник.

Заместник-министърът на образованието проф. Генка Петрова отбеляза, че в световна класация на рейтинговите системи нашата е отличена като най-добрата на световно ниво поради нейната изключителна детайлност и изчерпателност.

Източник: 24 часа

Подобни публикации

Back to top button