Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

В Японско море откриха бактерии, „консумиращи” петрол

Учени от Далекоизточния федерален университет (ДВФУ) откриха в Японско море устойчиви на замръзване бактерии, разграждащи петрола. В бъдеще това ще помогне за създаването на биопрепарат за почистване на водата от петролни замърсявания, съобщиха от ДВФУ.

“В рамките на мащабно проучване учени от Института за световния океан на ДВФУ (…) откриха в Японско море (…) бактерии, които за първи път показаха способността си да разграждат петрола. (…) В допълнение към изучаването на видовото разнообразие на микроорганизмите, окисляващи въглеводороди, учените проведоха изследване, при което установиха висока способност на откритите бактерии да разграждат различни петролни съединения при ниски температури.” – се казва в съобщението.

Далекоизточният федерален университет се намира в руския град Владивосток.

Нетипичните “вкусови предпочитания” са идентифицирани при 12 вида бактерии, сред които Idiomarina maritima, Gracilibacillus massiliensis,Lechevaleria flava, Jeotgalibacillus marinus и други. Дешифрирането на генома на изолираните бактерии ще позволи по-точното разбиране на механизмите на гените и ензимите, участващи в разграждането на петрола в моретата на Далечния изток.

Източник: Фактор

Подобни публикации

Back to top button