Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниСвят
Популярно

Френската крайна десница фокусира имиграцията в предизборната кампания за ЕС

Стартирайки кампанията си за изборите за Европейски парламент през юни, крайнодесният френски "Национален сбор" иска вотът да бъде референдум за имиграцията.

“Съвсем ясно е, че тези избори на 9 юни са референдум срещу това да бъдат потопени от мигранти”, каза Джордан Бардела, председател на Националния сбор, който ще ръководи партията в лекциите, на първия предизборен митинг в южния пристанищен град Марсилия в неделя.

“От френския народ зависи да реши кой има право да влиза в страната и кой не. С нас Франция ще защити границите си”, каза той в заключителното обръщение пред плакат с лозунга на кампанията: “Франция се завърна, Европа се връща към живота”.

Според френската национална статистическа служба Insee десет процента от хората, живеещи във Франция през 2022 г., са родени в чужбина, в сравнение с пет процента през 1946 г. и 8,5 процента през 2010 г. Около една трета от тези имигранти са станали французи.

През януари френският Конституционен съвет отмени голяма част от новия закон за имиграцията, който включваше мерки, подкрепени от крайната десница, за ограничаване на достъпа до социални помощи за чужденци и установяване на миграционни квоти.

Анкети, предсказващи успех

RN представлява голямо предизвикателство за основните партии във Франция, особено за Ренесанса на президента Еманюел Макрон, като някои проучвания на общественото мнение дават на партията до 30% от гласовете.

Подобно на други места в Европа, крайната десница във Франция постигна напредък по въпроси като кризата с разходите за живот и протестите на фермерите заради високите разходи и твърде многото регулации. Те също така се възползваха от общото негодувание към политическия елит.

Бардела и Марин льо Пен, дъщеря на основателя на партията и бивш председател на партията, която заяви, че ще бъде последна в списъка, в символична позиция, се нахвърлиха върху Макрон по време на срещата в Марсилия.

Макрон удря

Льо Пен каза, че Макрон го е нарекъл президент “под обсада”, посочвайки враждебното посрещане, което е получил от фермерите на годишния селскостопански панаир в Париж миналата седмица, и протестите срещу непопулярните му реформи.

Тя също така разкритикува неотдавнашните коментари на Макрон, че няма да изключи разполагането на европейски войски в Украйна, като заяви, че президентът “смята, че може да намери политическо спасение във войнствено позьорство, което изуми френския народ”.

Източник: RFI

Подобни публикации

Back to top button