Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Коя е първата театрална постановка в Стара Загора след Освобождението?

Това е история за изпитанията и  трудностите.  Но и за победата на надеждата и за човешкия дух. В основата й e една организация – “Ученолюбиво дружество”. Създадено е през 1882-ра година от група просветени люде –  учители, търговци, чиновници. В тяхна импровизирана база се превърнало  местно кафене, разказва  Райна Антонова, старши уредник отдел “Нова история” в Регионалния исторически музей под Липите.

Напрактика, Ученолюбивото дружество продължило  функциите на местното читалище, прекъснало дейност по време на Освободителната война, разказва Райна Антонова Дали защото знаели, че за да се възроди Животът, първо трябва да се възроди духа на жителите му,  или пък и по друга причина, но членовете на Ученолюбивото дружество се захванали с грандиозна за тогавашните условия и за времето си задача – да представят  театрална постановка – “Иванку, убиецът на Асеня”. Първата след Освобождението. И само пет години след пожарите и пепелищата на Освободителната война.

На едно от представленията в Стара Загора присъства лично великият български поет и писател Иван Вазов, разказва Райна Антонова

Около 6000 гроша били приходите от първата театрална постановка в Стара Загора. С част от тях  участниците  разплатили  разходите.  И дори успели да заделят сериозна сума пари, която дарили на дружество “Свети Пантелеймон”, което се грижело за здравеопазването, разказва Райна Антонова

Заради големия интерес  “Иванку, убиецът на Асеня” се играе няколко пъти в Стара Загора.  След фурора от първата постановка,  дошло време за втора. Съвсем логично, тя била по произведение на Иван Вазов – “Светослав и Невенка”

Днес  трепетите, притесненията и вълненията на участници и публика от първата театрална постановка в Стара Загора след освобождението, са запазени в спомените на един от учредителите на ученолюбивото дружество – Минко Минев, разказва още Райна Антонова.

Дарина Колева

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button