Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

НЕК спира да купува тока от ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”

Централата ще спре временно производството, защото цената на пазара не е изгодна

От 21 февруари 2024 година приключва договорът за задължително изкупуване на електроенергията от ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” и Националната електрическа компания (НЕК) вече няма ангажименти към централата. С ценовото си решение от 1 юли 2023 година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) постановява липсващите количества от въглищната централа да бъдат компенсирани с увеличени покупки на ток от АЕЦ “Козлодуй”. Това решение се отнася до потребителите на регулирания пазар.

Според старозагорското издание “Дивидент” въглищната централа ще затвори временно. Цената на пазара в момента не е изгодна за централата, коментира директорът ѝ Васил Щонов пред изданието.

В момента цената на природния газ е много ниска – търговията на нидерландската борса TTF затвори при цена от малко под 24 евро за мегаватчас. Това прави много конкурентна енергията от централите на природен газ в Гърция и свива търсенето на българската електроенергия, произведена от въглища.

След изтичане на договора с държавата въглищната централа ще работи на търговски принцип –  когато цената е изгодна, ще работи, а когато не е – ще спира, коментира още Щонов. Пазарите към момента показват, че подходящи условия за работа няма на 21 и 22 февруари. На този етап не се предвижда съкращаване на служители, допълва още той.

Щонов отбелязва още, че собствениците на централата – ContourGlobal, имат намерение да експлоатират мощностите още “няколко години”, но всичко ще зависи от цената на въглищата и решението на държавата относно цената на балансиращата енергия.

Данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) показват съществено намаление на цената на електроенергията през 2023 година – с почти 60% до 203 лева за мегаватчас. Това надвишава цената на въглищните ни централи и прави електроенергията трудна за реализация на пазара.

Деляна Петкова
Аспарух Илиев

Източник: Инвестор

Подобни публикации

Back to top button