Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Община Стара Загора обявява конкурс за идеен проект на любимо градско пространство

Община Стара Загора ще обяви конкурс за идеен архитектурен проект за градското пространство между Парк „Пети октомври“ до Парк „Алана“. То обхваща на практика ул. Пазарска с прилежащите и тротоари и територии и пространството зад Универсалния магазин в Града на липите. Това съобщи зам.-кметът по строителството на община Стара Загора арх. Мартин Паскалев.

Той допълни, че ще търси мнението на колегите си ландшафтни архитекти, на архитектурната общност в Стара Загора, на хората, които живеят в квартала, за да се намери най-доброто решение за това любимо на старозагорци място.
„Искаме да се обедини общността около една идея, която да бъде реализирана, ако се наложи и по-късно във времето, когато Стара Загора вече има друго управление“, каза арх. Паскалев.
Той напомни, че проблемът да се намери подходяща визия и да се реализира проект за това място на този етап е, че там минава подземен паркинг, който е частна собственост. Би могло да се стигне до консенсус със собствениците за укрепване на паркинга или Община Стара Загора да го придобие.

Конструктивното състояние на подземния паркинг е лошо. За да се тръгне към каквато и да било реализация на пространството отгоре, трябва да бъде усилена подземната конструкция.
„Две са възможностите – или да чакаме решаването на въпроса със собствеността на паркинга зад универсалния магазин или да направим цялостна визия на градското пространство между парк „Пети октомври“ и Парк „Алана“.

При провеждането на конкурса и спечелването на даден идеен проект, най-добре е да започне работа по ул. Пазарска и през това време да се търси възможност за решаване на проблема”, казва зам.-кметът.
Според него  най-добре би било в заданието на конкурса за идеен архитектурен проект да влезе и мястото, където беше старата сграда на общината. По този начин ще се върви към идеята мястото зад универсалния магазин да бъде свободно пространство, както предпочитат голяма част от гражданите.

Източник: Divident.eu

Подобни публикации

Back to top button