Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноМненияОт мрежата
Популярно

Полето на златния брокат

От 7 до 24 юни 1520 недалеч от Кале в местност, наречена по-късно “Полето на златния брокат”, се срещат английският крал Хенри VIII, екзекутирал две от шестте си жени и обявил се за глава на английската църква, и френският крал Франсоа I, в чиито обятия е починал Леонардо да Винчи. Това е епоха на разкоша и на залеза на рицарството, в която кралете искат да бъдат възприемани като ренесансови господари. Европа създава първите междудържавни съюзи, които следващите пет века ще тероризират европейците с непрестанните си войни, и които ще гледат на континента като едно глобално бойно поле. Политическите резултати от срещата на двамата крале са нищожни, две години по-късно Англия и Франция отново са във война, а демонстрацията на разкош на “Полето на златния брокат” предизвикват и в двете кралства икономическа криза следващото десетилетие.
Четвърт век по-рано на същата дата е заложено още едно съперничество с общоевропейски последствия. В Тордесиля, Кастилия, Испания и Португалия сключват договор, с който си поделят света на две зони на влияние. Договорът е одобрен с була на войнствения папа Юлий II, благодарение на когото човечеството се сдобива с величавите фрески на Микеланджело в Сикстинската капела. Така и тази епоха потвърждава, че Европа е обединена от войната и разделена от мира.
Илюстрация: “Полето на златния брокат”, 16 век, вероятно от Ханс Холбайн Младши
Иван Делчев

Подобни публикации

Back to top button