Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Що е то “бариста шампионат”

Чудили ли сте се някога какво е необходимо, за да участва някой в бариста шампионат? Бариста състезанията, независимо дали са на локално, национално или световно ниво, представляват крайният резултат от дълга и упорита практика, поднесен в кратка презентация. Кандидатите се стремят да покажат дисциплина, отношение и креативност както към в приготвянето напитките, така и в представянето им пред публиката и съдиите. Акредитираните шампионати от SCA се състоят от 15-минутни изяви на всеки кандидат, в които той трябва да приготви на четирима съдии еспресо, напитка на млечна основа и авторска напитка. Съдиите са акредитирани от SCA за период от една година, като в зависимост от вида състезание тяхната функция е да следят техническото или визуалното изпълнение, както и да оценяват вкусовия профил на напитките.

Изглежда ли сложно? Всъщност, между правилата и регулациите на официалните състезания, излизането на сцената далеч не е само технически знания. Не по-малко важни са личното отношение, самоувереност, харизма, амбиция и постоянство. Всяко изпълнение е резултат от дългогодишна екипна работа. Всички шампиони използват иновативни технологии, като течен азот или изстудяване на кафето, или свързани с печенето или меленето като част от цялостната подготовка и представяне. Няма съмнение и за високото ниво и актуалността на екипировката на баристите.

Все пак те се различават по силата и смисъла на посланието си. Всеки един кандидат се явява на сцената като представител на екип и организация, вече със значим принос към specialty кафе културата, на локално и световно ниво, вече с изградени връзки по цялата верига на отглеждането и продаването на кафе. Съдиите оценяват иновативността на посланието, самият начин по-който е поднесено,

Социалният елемент на кафето също има значение. Specialty кафе индустрията като цяло е изправена пред постоянно напрежение заради това колко е трудно да се произвежда наистина качествено кафе, което да осигурява икономическа сигурност на фермерите и семействата им и да отговаря на критериите, които самият пазар налага. Отчасти тези проблеми са свързани с климатичните промени през последните години, отчасти с болести, характерни за специфичните видове кафеени дръвчета. Устойчивото произвеждане и продаване на кафе е един от основните приоритети на кафе индустрията. Всеки един фактор от методите за отглеждане и обработка на кафе оставя следи в епсресото в чашите на съдиите. Точно тук идва ролята на баристата като комуникатор на този процес. Ключова е способността на кандидатът да предаде на аудиторията това послание, да обясни как се формират вкусовете и какво е означавало това за фермерите, които отглеждат. Победителят е посланник на цялата specialty кафе индустрия, неговите знания и опит поставят основни за бъдещи октрития в бранша и неговата иновативност мотивира баристи навсякъде по света.

Иван Чавдаров

Източник: Chucky’s

Подобни публикации

Back to top button