Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Стара Загора е домакин на мащабното специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО

От 15 до 19 май 2023 г. на Летище Стара Загора, на повече от 34 000 кв. метра нетна изложбена площ се провежда изложението БАТА АГРО. Представят се над 200 фирми. Агрофорумът е на открито и дава възможност за демонстрации. Земеделските производители ще могат да видят операциите на машините в реални, полеви условия, както и да направят тест драйв.

„Добре дошли на 15-ото издание на БАТА АГРО. Гордеем се, че то се наложи в годините като най-мащабния форум за земеделие, технологии и иновации. БАТА АГРО е професионална бизнес платформа, място за срещи и обмяна на опит. В рамките на седмицата, посетителите могат да видят на едно място всичко ново в нашия сектор през последната година. Откриваме с 209 изложители, които представят услуги и продукти за земеделие. Това е с близо 30% повече от миналата година. Фермерите могат да се възползват и от услугите на свързани с бранша фирми за строителна техника, автомобилни компании, финансови и консултантски услуги и други“, каза при официалното откриване на изложението Даниел Минев – председател на Управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника.

За втора поредна година, по време на форума има разположен и фермерски пазар, даващ възможност за директно закупуване от производители на сезонни плодове и зеленчуци, продукти от краве, козе, биволско и овче мляко, ядкови млека и сирена, хляб с квас, мед и пчелни продукти, цветя и разсади на билки и подправки, сокове, сиропи и конфитюри, печива и кафе, занаятчийски изделия, вино и други. Даниел Минев благодари за доброто партньорство през годините на Община Стара Загора, Българска консолидационна компания, както и на спонсорите.

IMG 1275

„Стара Загора за поредна година е домакин на специализиран форум от такъв клас. В центъра на България всички, които се интересуват от иновациите в сектора, имат възможност да се запознаят с нововъведенията лично. Да бъде ползотворно изложението, а земеделската година да е успешна!“, приветства организатори, участници и гости кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„Днешният ден е изпълнен с вълнение, не само съм тук като представител на Министерство на земеделието, но и защото аз съм част от този сектор“, сподели от сцената зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той отбеляза, че изминалата година е белязана от инфлация и проблеми, които се отразяват негативно на бранша и създават притеснения за почти всички земеделски производители. Джиков допълни, че е необходимо стабилизиране и подсигуряване работата на сектора и българските земеделци. „Министерство на земеделието има свой щанд по време на изложението, където всеки може да намери необходима и полезна информация“, посочи още зам.-министърът.

Аграрният заместник-министър посочи още, че себестойността на родната продукция означава умно управление, планиране и инвестиции в стопанствата. „Нужно е да се говори и за по-справедлива цена при продажбата на земеделската продукция, и по-лесна и бърза продажба“, допълни той. По думите му това означава, че е необходимо да се обърне внимание на качеството, по-високия добив и правилното съхранение.

„През 2023 г., по подмярка 4.1. “Инвестиции в земеделски стопанства„, до земеделските производители е предвидено да достигнат близо 500 млн. лева, с които ще имат възможност да закупят машини, препарати за растителна защита и торове“, съобщи Тодор Джиков. И коментира, че по този начин могат да бъдат постигнати целите за повишаване на добива като количество и качество.

Земеделският заместник-министър информира още, че има финансов ресурс от близо 400 млн. лева по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. По думите му вече има писма, за отстраняване на нередностите и договорирането на подмярката, като допълни, че до месец ще започне приемът по Плана за възстановяване и устойчивост. „В него също има близо 450 млн. лева по четири направления. В служебния кабинет се постарахме да администрираме така приема, че да улесним максимално възможностите за кандидатстване, да намалим административната тежест, с което да осигурим възможност за договаряне на проектите до септември месец 2023 г.“, разясни Джиков.

Сред гостите на церемонията за откриване на традиционното мащабно събитие бяха още Радостин Танев, зам.-кмет на общината, Иван Чолаков – областен управител на Стара Загора, Лукреция Вани – президент на Аржентино-българската търговска камара, Борислава Пенева – член на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания, Илия Проданов – председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите, Венцислав Върбанов, председател на Асоциация на земеделските производители, Кристина Цветанска – председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми и други.

Организатор на едно от най-мащабните профилирани събития в страната е Българската асоциация на търговците на агротехника, организация обединяваща фирми, оторизирани световни производители и дистрибутори на самоходна и прикачна техника.

Източник: infoz.bg

Подобни публикации

Back to top button