Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Земетресение е регистрирано на неочаквано място

Земетресение с магнитуд 4,6 регистрираха учените, изучаващи повърхността на Марс. Те твърдят, че последните им изследвания ще помогнат на всяка бъдеща мисия до Червената планета, особено що се отнася до това, къде да се разположи базата на астронавтите.

Екипът от ETH Цюрих анализира звука от земетресението, което се оказа най-голямото, регистриран от мисията InSight на НАСА. Така учените могат да определят структурата на земната кора на планетата, включително нейната дебелина и плътност.

“Това, което е страхотно в случая, е, че това земетресение беше толкова силно, че тези повърхностни вълни успяха да обиколят цялата планета няколко пъти. Въз основа на скоростта на тези вълни можем да извлечем информация за вътрешната структура на Марс“, обяснява сеизмологът и старши учен Дойон Ким пред агенция Ройтерс.

Изследователите са успели да изчислят, че марсианската кора е много по-дебела от тази на Земята или на Луната, със средна дълбочина между 42 до 56 километра. Те също така обясняват мистериозния контраст между северното и южното полукълбо на Марс, разкривайки, че кората е по-дълбоко на юг, отколкото на север, предаде bTV.

Дойон Ким пояснява, че тези изследванията ще помогнат на НАСА да реши, къде да базира астронавтите при бъдещи мисии до Марс. Ученият се надява, че в екипа от учени, които в близко бъдеще ще бъдат изпратени на Червената планета, ще има и сеизмолог.

Източник: Пловдив24

Подобни публикации

Back to top button