Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Българска орда

На 16 юни 1938 група български интелектуалци, запасни генерали и офицери създават крайно дясната националистическа организация "Българска орда"

Основатели са юристите Димитър Съселов и Николай Станишев. Включват се писателката Фани Попова – Мутафова и съпругът й Чавдар Мутафов, архитект и писател , сътрудник на списание “Златорог”. Привържениците ѝ приемат като неоспорим историческия факт, че днешната българска нация не е изградена на славянска, а на прабългарска основа. Историческите търсения на двамата основатели се изразяват в схващането, че прабългарите са индоевропейци, създатели на древна и могъща култура. Самият Съселов в „Пътят на България“ (1936) застъпва тезата, че българите са положили основата на европейската цивилизация, като определя прародината на българите източно от Памир. Организацията се обявява против демократичните порядки, партиите и парламентаризма, либерализма, чуждите влияния и инородните елементи. Категорично се възприема монархическия принцип на държавно устройство, като се постулира „несравнимото превъзходство на българския народ над другите народи“. “Българска орда” е антипод на традиционното славянофилство на българската историография.

Иван Делчев

Подобни публикации

Back to top button