Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Космическо теглене на въже

Камера за тъмна енергия улавя галактиките в прелюдия към сливане

Галактиките преминават през процес на растеж и еволюция, обхващащ милиарди години, пътуване, включващо поглъщане на близки спътници и сливане с други галактики. Спиралната галактика NGC 1532, известна още като Коронетът на Хейли, е хваната в неравна битка с по-малкия си съсед, галактиката джудже NGC 1531. Изображението, направено от камерата за тъмна енергия на Министерството на енергетиката на САЩ (DOE), монтирана на 4-метровия телескоп Víctor M. Blanco на Националната научна фондация (NSF) в Междуамериканската обсерватория Cerro Tololo в Чили, програма на NOIRLab на NSF, улавя взаимните гравитационни влияния на масивната галактика и галактиката-джудже.

Поглед отблизо към NGC 1532

Това спиращо дъха изображение включва масивната спирална галактика NGC 1532, известна още като Coronet на Хейли, разположена на около 55 милиона светлинни години в посока на южното съзвездие Еридан (реката). Неговите широки спирални ръкави се виждат на ръба от Земята, като по-близката ръка се потапя надолу, а отдръпващата се ръка се издига нагоре, докато дърпа по-малката си галактика джудже NGC 1531. Тези гравитационно свързани галактики в крайна сметка ще станат една, тъй като NGC 1532 напълно консумира по-малкия си спътник.

4-метровият телескоп Víctor M. Blanco има огледало с диаметър 4 метра (13 фута), което тежи 15 400 кг (34 000 фунта). Тя е проектирана през 1960-те години на миналия век. Камерата за тъмна енергия (черна боя) е монтирана на основния (първия) фокус близо до горната част на фермата Serrurier (бяла боя). Боядисаната в синьо структура е големият лагер, който позволява на телескопа да се движи при правилно издигане. Оста на деклинацията на телескопа се намира на нивото на средата на десния лагер за издигане и се вижда най-добре от лявата страна на големия u-образен прорез. Основното огледало се намира на няколко фута по-ниско от оста на деклинация.

Танцът на гравитационното влияние

Въпреки малкия си ръст обаче, галактиката-джудже също упражнява забележимо гравитационно влияние върху по-големия си спътник, изкривявайки един от спиралните си ръкави, който може да се види да се издига над галактическата равнина. Освен това, между двете галактики могат да се видят струи газ и прах, като мост от звездна материя, държан на място от конкуриращите се приливни сили. Това взаимодействие също е предизвикало изблици на звездообразуване в двете галактики.

Растеж и еволюция на галактиките

Това изкривено космическо теглене на въже е моментна снимка на това как големите галактики растат и се развиват, като поглъщат по-малки галактики, поглъщайки техните звезди и звездообразуващ материал. Подобен процес се е случвал в Млечния път, вероятно шест пъти в миналото, оставяйки огромни потоци от звезди и други знаци в ореола на Млечния път.

Галактическите сливания и тяхното въздействие

Процесът на поглъщане на по-малка галактика-спътник е коренно различен от катаклизмичното сливане на две спирални галактики със сравними размери. В последния случай две масивни галактики се сблъскват, за да образуват напълно различна галактика със собствена форма и характеристики. Този тип галактическо сливане ще се случи с Млечния път, когато се слее с галактиката Андромеда след четири милиарда години.

Ролята на камерата за тъмна енергия

Несравнимите широкообхватни възможности за изображения на DECam предоставят на астрономите забележително подробни изгледи на тези мащабни галактически взаимодействия. С подкрепата на 4-метровия телескоп Blanco той проявява изключителната чувствителност, необходима за откриване на слаби обекти в нашата Слънчева система и за картографиране на влиянието на тъмната материя върху галактиките в наблюдаемата Вселена. В момента DECam се използва за широк спектър от научни програми.

Източник: SciTechDaily

 

Подобни публикации

Back to top button